Jongere werknemers ervaren vaak werkstress

Werkgevers doen er goed aan, alert te zijn op werkstress bij jonge medewerkers van hun organisatie. Ruim een op de vijf werkende jongeren ervaart regelmatig of vaak stress over hun werk, zo blijkt uit onderzoek. Te veel van zichzelf verwachten, angst om fouten te maken en hoge werkdruk lijken de voornaamste oorzaken.

Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het ideaalbeeld van jonge onbezorgdheid bij veel beginnende werknemers ver te zoeken. Van alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar met betaald werk zegt maar liefst 21% regelmatig of vaak stress over hun werk te hebben. Vooral jonge vrouwen hebben er last van. Bij hen ligt de stressscore met 23% nog wat hoger dan het gemiddelde. Jonge mannelijke collega’s zitten met 18% juist iets lager. Verder concentreren de problemen zich bij jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar. Hun score ligt op 24%, terwijl die bij tieners tussen de 15 en 18 jaar op 9% uitkomt.

Vooral hoge eisen aan zichzelf zijn een probleem

Werkgevers die stressproblemen willen voorkomen, kunnen het beste inzetten op coaching en goede taakverdeling. De grootste bronnen van werkstress die jongere werknemers aangeven zijn namelijk te veel van zichzelf verwachten (27%), bang zijn om fouten te maken (24%) en hoge werkdruk door te veel of te moeilijk werk (15%). Verder heeft 24% van de jongeren het gevoel dat de coronacrisis tot meer werkstress heeft geleid. Hierbij speelt mogelijk een rol dat het verplichte thuiswerken jongeren meer op zichzelf heeft teruggeworpen. Het was voor leidinggevenden lastiger om actief de vinger aan de pols te houden. Jonge vrouwen melden vaker dat ze door de coronacrisis meer werkstress hadden dan jonge mannen: 28% tegenover 20%.

Zorgen over jongere werknemers en stress?

Een goede preventieve aanpak vraagt om scherpe analyse: wat veroorzaakt de problemen en wat kunt u eraan doen?